bu Balla-hangterápia tibeti zengőtálakkal, meditáció, ellazulás

Harangok (Drilbu, Ghanta, Bell): Lazításhoz, a visszaverődő hanghullámok bejuttatása a testbe, a fejtető energiaközpontjának stimulálására. Hangdiagnózishoz, hangvisszaverődéses hangelemzéshez.

   

Tingsha: Két agyféltek összehangolására, belső egyensúly megteremtésére, férfi-női energiák szinkronba állítására használatos. Jin típusú eszköz, mely a befogadást segíti elő, a csatornák megnyitására szolgál.

Gong: Csoportos és egyéni relaxációs tréningekhez. Ellazulás, kikapcsolódás, elmélyülés garantáltan kiváló eszközei a különböző helyekről származó és más-más eljárással készített gongok, akár szertartási, akár muzikális élményt nyújtva. A gong hatásairól és a relaxáló gongfürdőkről bővebb információ.Zengőtálak: A tálakat két csoportra oszthatjuk. A kisebb átmérőjű tálakkal legfőképp a fejet és a felsőtestet kezeljük. Jin típusuknál fogva az energiaszegény testrészeknél alkalmazzuk. Hasznos nyirokpangás, izületi problémák, porcok-forgók kopása esetén. A nagyobb, Yang típusú tálak erőteljesebben, kissé durvábban hatnak. Ezek görcsoldásra, méregtelenítésre, fájdalomcsillapításra, légzésjavításra szolgálnak. Ők a takarítók. Lerakódásokat, meszesedést, felgyülemlett salakanyagokat oldanak. Ezzel járhat az első kezelés során egy kis kellemetlen érzés, enyhe fájdalom. Rezgésük olyan mélyen hatol be a szervezetbe, hogy minden sejtet fel tud ébreszteni, aktivizálni tudja a sejtmembránon keresztül. A csontvelőben is ki tudja fejteni jótékony hatását. A tálak anyagukat tekintve öt, hét, tizenkét féle fémből állhatnak. Leggyakrabban a hétfémes zengőtálakhoz lehet hozzájutni, melyet többnyire Indiában állítanak elő kézimunkával, de Nepálban, Tibetben is működnek ilyen manufaktúrák. A tálak kovácsolása több évszázados hagyományon alapszik. Bővebb információ a zengőtálak történelméről.
Anyaguk: arany, ezüst, higany, réz, ón, vas és ólom, melyek megfelelnek a hét kozmikus bolygónak: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Jupiter, Mars és Szaturnusz.  

    

Talpas tál: A talp kialakítása miatt többféle pozícióban tartható, ezért kiváló eszköz a hangvisszaverődéses diagnózishoz és olyan testfelület kezelésére, ahol más tálat nem tudunk elhelyezni. Stabilitása végett a vízharmonizáláshoz is a legmegfelelőbb kézi eszköz. Múltját tekintve oltárakon látta el valaha a felajánlási edények, mécsescsészék szerepét.


Zen-tálak: Kisméretű gépi készítésű zengőtálak. A Balla-hangterápia általában kézi kovácsolású hangtálakat használ, de bizonyos esetekben az eredményesség érdekében kivételt tesz, mint pl. a zen-tálak esetében. Ezek a tálak nagyon magas frekvencián, hosszan tartják ki a hangjukat, ezért a sejtfelépítés, sejtregenerálás legoptimálisabb eszközei.


Zengőtálak tipusai:


Nagyításhoz klikk a képre
Zengőtálak a buddhizmus útján
történő elterjedése:


Nagyításhoz klikk a képre


Burmai lapharang: Nagyobb terek harmonizálására, alulműködö csakrák, szervek energetizálására, feltöltésére.

 

Nepáli és burmai szertartásgong: Hatása a lapharanggal megegyező, hangja élesebb. Szertartások megnyitására, illetve közös imádságra invitáló figyelemfelkeltő hangeszköz.

Tibeti kagylókürt: Tibeti szertartások rituális eszköze. Több kürt együttes megszólaltatása által előidézett hangrezonancia a terek megtisztítására, a résztvevők összeharmonizálására szolgál. Mély hangja legfőképp az üreges szervekre van kedvező hatással. Más népcsoportok is használták, pl. felpörgetni a katonáit a csata megkezdésekor, vagy más egyéb rituális, ill kommunikációs eszközként.

Tibeti kürt: Többféle típusa alakult ki Tibetben. A legismertebb a "Rag-Dung", mely teleszkópszerűen összecsukható, hossza akár 4 méteres is lehet. Anyaga lehet sárgaréz, vörösréz, a díszítés főként vörösréz, de lehet ezüstlap vagy aranylap is. A szertartásokon párban használják. Gyakran a kolostortetőn való megfújásukkal hívják meditációra a szerzeteseket. A kagyüpa rend tantrikus rituáléjában kiemelt szerepet kap.


Ütők, dörzsbotok: Az eszközök megszólaltatására használatosak, ütéssel, kongatással, dörzsöléssel. Anyaguk lehet bőr, gumi, filc, kender, puha és keményfa. Nem alábecsülendő a fontosságuk, hiszen ezen eszközök alkalmazásával szólaltatható meg a hangok, hangrezonanciák széles spektruma.